Informacije » O lesni biomasi

O lesni biomasi

Z ekonomskega in okoljskega vidika je les idealno gorivo – bodisi v obliki polen, peletov ali lesnih sekancev. Gorivo v obliki peletov in lesnih sekancev se lahko popolnoma samodejno transportira iz zalogovnika goriva do kotla. Zgorevanje je nadzorovano glede na količino toplote, ki je potrebna in je na voljo glede na čase in temperaturo, nastavljeno s krmilnikom.   

Fröling dobavlja celotno paleto izdelkov za kotlovnico in izdeluje kotle, ki lahko delujejo na pelete, lesne sekance in drva.

Inovativne rešitve z zmogljivostjo od 7 do 1.500 kW.

Polena – ogrevanje na tradicionalen način

Ogrevanje na drva ima že dolgo tradicijo. Les za ogrevanje je na voljo kot polena dolga en meter ali razrezana na dolžine 25, 30 ali 50 cm, kot drva za kurjenje. Sodobni sistemi ogrevanja na drva zagotavljajo optimalno zgorevanje in nizke emisije. Vsebnost vode v lesu za ogrevanje naj bo čim nižja in naj ne presega 20 – 30 odstotkov.

Peleti - gorivo prihodnosti

Lesni peleti so izdelani iz naravnega lesa. Velike količine lesnih oblancev in žagovine, ki nastanejo v lesnopredelovalni industriji, se stisnejo in peletirajo brez predhodne obdelave. Peleti imajo visoko energijsko učinkovitost in so enostavni za dostavo in skladiščenje. To je le nekaj prednosti, zaradi katerih so peleti popolno gorivo za popolnoma avtomatske sisteme ogrevanja.

Lesni sekanci - energija iz domačih gozdov

Lesni sekanci so lokalno in okolju prijazno gorivo, ki ni podvrženo krizam in nihanjem trga. Poleg tega proizvodnja lesnih sekancev zagotavlja delovna mesta lokalnim prebivalcem. Zato so lesni sekanci idealno gorivo, ne samo iz ekonomskega, ampak tudi z okoljskega vidika. Ostanki vej, krošnje dreves ter odpadki iz žag se zdrobijo v lesne sekance. Kakovostni razred določa uporabljeni les.