Kogeneracija » Fröling CHP
CHP

SPTE

Soproizvodnja toplote in elektrike iz lesnega plina

Fröling je že več kot 50 let vodilna blagovna znamka na področju lesne biomase kot vira ogrevanja. Kot specialisti za lesno biomaso ponosno predstavljajo svojo prvo rešitev, ki zagotavlja toploto IN električno energijo iz lesa. Novo razviti uplinjevalnik Froling CHP je na voljo z električno zmogljivostjo 46/50/56 kW ali toplotno močjo 95/105/115 kW in ima skupno učinkovitosti 85 %.

SPTE je na voljo kot kontejnerska rešitev, ki je pripravljena za namestitev in uporabo (uplinjanje lesa, vključno z varnostnimi funkcijami, napeljavo za izpušne pline in samodejno sežiganje plina). Jasno opredeljeni vmesniki in inteligentna zasnova sistema naredijo SPTE edinstveno s svojo rešitvijo »priključi in uporabljaj«. Pri tem so naši kupci navdušeni nad vsemi stopnjami procesa inegracije SPTE sistema: od začetnega posvetovanja v fazi načrtovanja, prek podpore, ki smo jo zagotovili med namestitvijo, do operativne faze, za katero se je izkazalo, da je izjemno učinkovita in udobna.

Izkušnje štejejo

V podjetju Biomasa vedno gradimo na izkušnjah, ki smo si jih na področju tehnologije pridobivanja toplotne in električne energije iz biomase, pridobili kar nekaj.

V Sloveniji smo vgradili več kot 45 naprav za soproizvodnjo električne in toplotne energije iz lesnih sekancev in pelet. V lastnem Biomasinem biomasnem centru v Nazarjah deluje 12 vgrajenih naprav kogeneracije s skupno cca. 550kW električne in 1200kW toplotne moči. Električno energijo pošiljamo v omrežje, toploto pa uporabljamo za sušenje lesnih goriv.

Kaj vam nudimo v podjetju biomasa?

Tehnične specifikacije

Tehnične specifikacije
Poraba energije kW46 50 56
Toplotna moč kW95 105 115
Poraba sekancev kg/h35 37 40
Ogrevalna moč goriva kW170 181 198

Shematski pogled

Spodnji diagram prikazuje princip delovanja Frolingovega uplinjalnika

Shema

Krmilna omara in krmilni sistem proizvajalca Fröling

Ničesar ne prepuščamo naključju. Že desetletja je Frölingova politika, da se ne zanaša na druge. Zato smo se tudi pri SPTE uplinjaču s fiksno plastjo zanašali zgolj na lasten razvoj in proizvodnjo. In zato je tudi krmilna omarica izdelana v našem lastnem elektrotehničnem oddelku. Nadzorni sistem, sestavljen iz vrhunskega industrijskega PLC-ja z 10,1-palčnim zaslonom na dotik, so prav tako razvili in programirali Frolingovi inženirji. Krmilna omara krmili in nadzoruje vse funkcije. Ustrezna programska oprema za vizualizacijo ponuja, tako operaterju kot inženirjem, za podporo uporabnikom celovito analizo in optimizacijo sistema.